Siergrassen snoeien; hoe doe ik dat?

  • Geplaatst op
  • Door Plant Te Koop
  • 0
Siergrassen snoeien; hoe doe ik dat?

Zodra de winter zijn intrede doet krijgen veel mensen het verlangen om alle planten en grassen af te snoeien. De 'mooie' periode is immers voorbij en men wil vooral niet te veel tijd kwijt zijn aan het onderhouden van de tuin. Wat als wij je vertellen dat vele siergrassen in de winterperiode juist mooi zijn om te zien? Het is dus eigenlijk erg zonde als je de siergrassen té vroeg afsnoeit.

Groenblijvend siergras


Er zijn verschillende siergrassen die groen blijven in de winter. Deze siergrassen vragen wel een andere manier van onderhoud. Wanneer de planten veel bruin blad krijgen en daardoor lelijk worden, kan al het dorre blad eruit gehaald worden, óf de hele plant kan op een hoogte van minimaal 20 centimeter afgeknipt worden. Wat daarna zal gaan groeien zal de siergrassen weer een nieuwe uitstraling geven, fris en nieuw ogend. Deze opknapbeurt kan op ieder gewenst tijdstip in het jaar gebeuren, zo ook in de winterperiode.
 

Niet-groenblijvend siergras


Één keer per jaar moeten men de niet-groenblijvende siergrassen snoeien. Doe dit met een scherpe knipschaar en werkhandschoenen. Sommige bladeren van siergrassen zijn erg scherp en kunnen lelijke sneetjes in de vingers maken.
 

Wil je in de herfst en winter nog steeds genieten van de prachtige kleuren van niet-groenblijvende siergrassen? Snoei ze dan pas aan het einde van de winterperiode.
 

Siergrassen verplanten


Het verplanten van siergrassen kan je het beste laten plaatscvinden in het najaar. In deze periode heeft de plant voldoende tijd en ruimte om te wennen aan het klimaat (winterperiode), zodat de planten in het voorjaar weer op adem is gekomen en voldoende kracht heeft kunnen putten om te groeien en bloeien. Overigens is het niet slim om het verplanten van de siergrassen in de winter/tijdens een vorstperiode te laten plaatsvinden.
 

De Cortaderia selloana Pumila is een laagblijvend siergras met opgaande groei. Dit prachtige siergras heeft in de winterperiode juist wel een beschermlaag tegen de kou nodig, denk bijvoorbeeld aan stro. Voor advies over het inplanten, combineren met andere planten en/of onderhouden ervan, neem contact met ons op
 

Combineer siergas met bloembollen
 

Om je tuin toch wat kleur en vreugde in het voorjaar te geven zou je tijdens de herfst enkele verschillende voorjaarsbollen, zoals de allium giganteum en primula vialli tussen de siergrassen kunnen planten. Zodra de bloembollen uitgebloeid zijn hebben de siergrassen een prachtige en frisse nieuwe uitstraling.
 

Welke siergrassen zijn jouw persoonlijke favoriet? 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »